Οι κονταρομαχίες στη rue St Antoine και η place des Vosges 🐎

αναρτήθηκε σε: Ιστορικά, Παρίσι, Περιήγηση | 0

H οδός Saint Antoine

Μέχρι τον 17ο αιώνα όλοι οι δρόμοι στο Παρίσι είναι πολύ στενοί και δύσκολα χωράει να περάσει άμαξα. Οι ευγενείς συνήθως χρησιμοποιούν άλογο ή μουλάρι για τις ευγενείς μεταφορές τους 🐂.

Μόνη εξαίρεση η οδός Saint-Antoine. Εκείνη την εποχή, είναι ο πιο φαρδύς δρόμος στο Παρίσι. Και μιας και υπάρχει χώρος εκεί, λαμβάνουν χώρα διαφόρων ειδών συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις.

Βρισκόμαστε στις 30 Ιουνίου του 1559 και στην οδό Saint-Antoine γιορτάζεται ένας διπλός γάμος. Εκείνος της Ελισάβετ της Γαλλίας (κόρη του Βασιλιά Ερρίκου του 2ου (Henry II) με τον Φίλιππο τον 2ο της Ισπανίας και ο γάμος της Μαργαρίτας της Γαλλίας (αδερφής του βασιλιά) με τον Εμμανουήλ-Φίλιππο της Σαβοΐας 🤴👸.

Μετα την τελετή, μπροστά στο Hotel de Tournelles (ιδιοκτησία του βασιλιά) ξεκινάει το παραδοσιακό τουρνουά της εποχής. Το παιχνίδι έχει ως εξής: Οι άνδρες έφιπποι κρατώντας ένα ξύλινο κοντάρι προσπαθούν να ρίξουν τους υπόλοιπους από το άλογο. Νικητής ο τελευταίος που θα παραμείνει έφιππος. Κλασσικά βασιλικά παιγνία της εποχής 🐴

kontaromaxies-sto-parisi

Η γυναίκα του βασιλιά, η Αικατερίνη των Μεδίκων, που κόβει το μάτι της έχει κακό προαίσθημα και προσπαθεί να πιέσει τον Ερρίκο να μην συμμετάσχει. Εκείνος όμως θέλει οπωσδήποτε να αποδείξει οτι είναι ακόμα μάχιμος, ακόμα και στην προχωρημένη ηλικία των σαράντα χρόνων.

Η μοιραία στιγμή έρχεται. Ο βασιλιάς Ερρίκος o 2ος βρίσκεται απέναντι στον καλογυμνασμένο Δούκα του Montgomery. Κατά τη σύγκρουση το κοντάρι του Ερίκ σπάει και πέφτει στο έδαφος. Με την πτώση ένα κομμάτι ξύλο του καρφώνεται πολύ βαθιά στο μάτι. 😱

Σοκ.

Ο βασιλιάς μεταφέρεται στο hotel Tournelles. Του καθαρίζουν την πληγή με αυγό και χαμομήλι και καλούν αμέσως τον μεγάλο χειρούργο-πετσοκόφτη της εποχής Ambroise Paré. Εκείνος θα πάρει τέσσερα φρεσκοκομμένα κεφάλια καταδίκων και θα πειραματιστεί για να διαπιστώσει πόσο βαθιά είναι η πληγή. Τελικά δεν θα καταφέρει σπουδαία πράγματα. 

Η πληγή μολύνεται και ο βασιλιάς πεθαίνει σε 10 μέρες. Goodbye Eric 👋

Ο δούκας του Μοντγκόμερι θα βρεθεί στην φυλακή.

Place des Vosges

Έπειτα από αυτό το γεγονός, κανείς δεν ξαναγυρίζει στο Hotel de Tournelles. Το κτήριο θα εγκαταλειφθεί και τελικά θα γκρεμιστεί. 

Στο σημείο αυτό, 60 χρόνια αργότερα, θα φτιαχτεί μια βασιλική πλατεία. Η μετέπειτα Place de Vosges. Ένα στολίδι αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής στο Παρίσι.

Σχεδόν ταυτόχρονα θα χτιστεί και το hôtel Sully, που σήμερα φιλοξενεί την έδρα των ιστορικών μνημείων της Γαλλίας.

Μοιράσου μας

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.