Μουσείο του Λούβρου 🖼

Ο διάσημος πίνακας του Résultats de recherche Résultats Web Λεονάρντο ντα Βίντσι βρίσκεται στο μουσείο του Λούβρου

Η είσοδος στο Μουσείο για τους ανηλίκους και για τους ενηλίκους ηλικίας 18 – 25, πολίτες κράτους της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι δωρεάν με επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου.

Το Μουσείο του Λούβρου, το πιο δημοφιλές μουσείο του κόσμου

Το μουσείο του Λούβρου (γαλλικά: Musée du Louvre) είναι ένα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα μουσεία τέχνης στον κόσμο. Το Λούβρο αποτέλεσε βασιλικό ανάκτορο για πολλούς αιώνες, αλλά μετατράπηκε σε μουσείο μετά την Γαλλική Επανάσταση.

Βρίσκεται στο κέντρο του Παρισιού, στο 1ο διαμέρισμα και στις μεγαλοπρεπείς αίθουσες του μουσείου θα βρείτε πάνω από 35.000 έργα τέχνης. Μόλις το 8% των έργων που ανήκουν στο Λούβρο εκτίθενται δημοσίως -τα υπόλοιπα φυλλάσουνται στις αποθήκες του μουσείου. Το σύνολο των έργων τέχνης του Λούβρου ξεπερνά τα 445.000 κομμάτια. Ενδεικτικά, οι μόνιμες συλλογές του μουσείου καταλαμβάνουν συνολικά έκταση 70.000 τετραγωνικών μέτρων και ανάμεσα σε αυτές είναι και οι ελληνικές, που καλύπτουν 25 αίθουσες ή χώρους.

Το Λούβρο σε αριθμούς

Το πάλαι ποτέ μεσαιωνικό φρούριο στην καρδιά του Παρισιού είναι, εδώ και δύο αιώνες, ένα από τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου –και με 9,7 εκατομμύρια επισκέπτες τον χρόνο, κρατά υπερήφανα τα σκήπτρα του δημοφιλέστερου και μεγαλύτερου μουσείου παγκοσμίως.

Για να εκτιμήσετε το μεγαλείο του μουσείου του Λούβρου, σας παραθέτουμε κάποια εντυπωσιακά στοιχεία.

Αν θελήσετε να διασχίσετε το μουσείο απο άκρη σε άκρη, θα διανήσετε συνολικά 15 χιλιόμετρα. Ενώ αν αφιερώσετε 30 δευτερόλεπτα σε καθένα απο τα εκθέματα του Λούβρου, θα σας πάρει περίπου 12 μέρες μέχρι να τα δείτε όλα.

Επίσης, το μουσείο του Λούβρου καναναλώνει κάθε μήνα περίπου 1500 λίτρα κερί για την συντήρηση των έργων, 6000 πλαστικές σακούλες σκουπιδιών και 800 χιλίομετρα χαρτί υγείας.

Τα εκθέματά του καλύπτουν μια χρονολογική περίοδο που ξεκινά από την αρχαιότητα και φτάνει ως το πρώτο μισό του 19ου αιώνα.

Το μουσείο έχει κατηγοριοποιήσει τα έργα του σε διάφορα τμήματα και τα κομμάτια εκτίθενται σε πολλές και διαφορετικές αίθουσες. Οι συλλογές αυτές είναι οι εξής:

Για να κλείσετε το ηλεκτρονικό σας εισιτήριο για το Λούβρο:
  • Επιλέξτε την ημερομηνία και την ώρα (timeslot) που σας ενδιαφέρει και επιλέξτε Book now.
  • στη συνέχεια θα ανακατευθυνθείτε στη σελίδα του αξιόπιστου Τiqets για να ολοκληρώσετε την κράτηση σας.
  • Λαμβάνετε το ηλεκτρονικό σας εισιτήριο μέσα σε λίγα λεπτά.

Οι Μόνιμες Συλλογές του Λούβρου

Τμήμα Ανατολικών Αρχαιοτήτων
Στο τμήμα αυτό ανήκουν έργα διαφόρων χωρών από την Ινδία και το Αφγανιστάν μέχρι την Τουρκία, τη Συρία αλλά και την Κύπρο. Χωρίζεται σε τρεις συλλογές: της Μεσοποταμίας (με εκθέματα Σουμερίων, Βαβυλωνίων, Ασσυρίων κ.ά,), του Ιράν και των χωρών της Μέσης Ανατολής.

Τμήμα Αιγυπτιακής Τέχνης
Το τμήμα αυτό δημιουργήθηκε το 1826 και περιλαμβάνει 55.000 ευρήματα από τα οποία εκτίθενται τα 6.000. Ακολουθεί την αιγυπτιακή ιστορία από την φαραωνική εποχή μέχρι τους Κόπτες, τους Πτολεμαίους και τους Ρωμαίους.

Τμήμα αρχαιοτήτων ελληνικών, ετρουσκικών και ρωμαϊκών
Αυτό είναι το αρχαιότερο τμήμα του Λούβρου μετά τους ζωγραφικούς πίνακες και λειτουργεί από το 1800 – τότε ως “Μουσείο Αρχαιοτήτων”. Ανάμεσα στα εκθέματα που ξεχωρίζουν είναι:

η “Αφροδίτη της Μήλου”
η “Νίκη της Σαμοθράκης”
ο “Ιππέας του Rampin”
ο “Ηρακλής και ο ταύρος της Κρήτης”
οι “Εργαστίνες”, τμήμα της ζωοφόρου του Παρθενώνα, χρονολογείται στο 447-438 π.Χ.
η “Κενταυρομαχία”, κομμάτι από μετόπη του Παρθενώνα.
Τμήμα Γλυπτικής
Στην αρχή το μουσείο εξέθετε αποκλειστικά αγάλματα που ανήκαν στην περίοδο της αρχαιότητας, με εξαίρεση γλυπτά του Μιχαήλ Άγγελου. Μετά το 1824 όμως άρχισε να εκθέτει και γλυπτά άλλων εποχών, στις οποίες έχει αφιερώσει πέντε αίθουσες –έργα από την Αναγέννηση μέχρι τον 18ο αιώνα.

Τμήμα Ισλαμικής τέχνης
Αυτό το τμήμα δημιουργήθηκε το 2003 συγκεντρώνοντας έργα που προέρχονται από την Ισπανία και την βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή, την Αραβία και την Ινδία.

Τμήμα Καλλιτεχνικών Αντικειμένων
Μεταξύ των εκθεμάτων που ανήκουν στο τμήμα αυτό είναι κοσμήματα, μπιμπελό, αγαλματίδια, βιτρό, κασετίνες και γενικά μικρά αντικείμενα τέχνης. Επίσης, στον τομέα αυτό περιλαμβάνονται και μεγαλύτερα αντικείμενα τέχνης, όπως έπιπλα εποχής –από το μεσαίωνα μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα.

Τμήμα πινάκων ζωγραφικής
Στο τμήμα αυτό ανήκουν σήμερα γύρω στους 6.000 πίνακες που φιλοτεχνήθηκαν από το μεσαίωνα μέχρι το 1848. Τα 2/3 των έργων αυτών είναι Γάλλων καλλιτεχνών, όπως του Ντελακρουά, του Νταβίντ και άλλων. Στα εκθέματα περιλαμβάνεται μία από τις μεγαλύτερες συλλογές (1.200 έργα) βόρειων καλλιτεχνών –της Ολλανδίας, της Φλάνδρας και της Γερμανίας- με 15 έργα του Ρέμπραντ, 51 έργα του Πέτερ Πάουλ Ρούμπενς, έργα του Γιοχάνς Βερμέερ, του Άλμπρεχτ Ντύρερ, του Χανς Χολμπάιν του νεότερου κ.α. Πολύ πλούσια είναι και η ιταλική σχολή, με περίπου 1.100 έργα Ιταλών ζωγράφων, ανάμεσα στα οποία είναι η Τζοκόντα (και άλλα έργα) του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, 15 έργα του Πάολο Βερονέζε, 15 πίνακες του Τιτσιάνο, 10 του Ραφαήλ κ.α. Η ισπανική συλλογή περιλαμβάνει έργα του Βελάσκεθ, του Μουρίλο του Ριβέρα και του Γκόγια. Οι Γάλλοι στην ισπανική συλλογή περιλαμβάνουν και τα έργα του Ελ Γκρέκο, τον οποίο έχουν σε περίοπτη θέση.

Τμήμα χαρακτικής και σχεδίων
Σε αυτό το τμήμα ανήκουν σχέδια σε χαρτί και χαλκογραφίες, όπως και γραμματόσημα και καλλιτεχνικά βιβλία.

Τα ελληνικά εκθέματα του μουσείου του Λούβρου

Στις συλλογές του μουσείου ανήκουν πάνω απο 300 αγάλματα, γλυπτά και αγγεία με ελληνική προέλευση. Μέσα σε αυτά ξεχωρίζουν κάποια με ιδιαίτερη ιστορική σημασία και αξία που είναι αδύνατον να αποτυπωθεί με χρήματα. Επιλέξαμε 5 απο αυτά και σας συμβουλεύουμε να μην τα παραλέιψετε αν επισκεφτείτε το Λούβρο.

Η “Αφροδίτη της Μύλου”, η οποία στα πλάισια της εξωτερικής πόλιτικής προσφέρθηκε στους Γάλλους για ψίχουλα το 1821. Σήμερα κοσμεί την αίθουσα 346 του μουσείου του Λούβρου.

Η “Νίκη της Σαμοθράκης” – Mπορεί το κεφάλι απο το άγαλμα να λέιπει, τα φτερά να είναι σπασμένα, η πλώρη του πλοιου να είναι λειψή και παρόλα αυτά το έκθεμα προκαλεί μόνο δεός και περηφάνια. Σήμερα κοσμεί την αίθουσα Sept-Cheminées στον 1ο όροφο του μουσείου του Λούβρου.

Το κεφάλι απο το άγαλμα του “Ιππέα Rampin”. Το κύριο μέρος του αγάλαματος βρίσκεται στο μουσείου της Ακρόπολης, αλλά το κεφάλι του ιππέα κοσμεί την αίθουσα 170 του μουσείου. 

Ο “Ηρακλής και ο ταύρος της Κρήτης” προσφέρθηκε απο την Ελληνική κυβέρνηση ως δώρο στους Γάλλους το 1830. Σήμερα κοσμεί την αίθουσα 407 του Λούβρου.

Οι “Εργαστίνες”, το έργο που εικάζεται πως φιλοτεχνήθηκε απο τον Φειδία και αποτελεί μέρος της ζωοφόρου του Παρθενώνα σήμερα κοσμεί την αίθουσα 347 του μουσείου του Λούβρου.

 

Επιμέρους στοιχεία για το Λούβρο

Χρειάστηκαν περίπου 200 χρόνια μέχρι να γίνει μουσείο.
Ο Λουΐς o 14oς ήταν ο τελευταίος βασιλιάς που χρησιμοποίησε το Λούβρο ως ανάκτορο πριν μετακομίσει μόνιμα στις Βερσαλλίες το 1682. Το 1793, κατά τη γαλλική επανάσταση, ένα μέρος του ανάκτορου μετατρέπεται σε μουσείο. Θα χρειαστούν πολλά χρόνια, μέχρι το Λούβρο να μετατραπεί ολοκληρωτικά σε μουσείο το 1993.


Ο μεγαλύτερος σε εμβαδόν πίνακας του μουσείου βρίσκεται στον ίδιο χώρο με την Μόνα Λίζα.
Η Μόνα Λίζα (Τζοκόντα) είναι χωρίς αμφιβολία το δημοφιλέστερο έκθεμα του μουσείο του Λούβρου. Λίγα μέτρα πιο πέρα εκτίθεται ο πίνακας ”Les Noces de Cana” του Paul Véronèse με διαστάσεις 6,77 μέτρα ύψος και 9,9 μέτρα πλάτος.


Οι λάτρεις του βιβλίου του Νταν Μπράουν ”Κώδικας Ντα Βίντσι” μπορούν ν’ακολουθήσουν το ίδιο δρομολόγιο που ακολουθεί ο Ρόμπερτ Λάνγκτον και η Σοφί στο βιβλίο. Το μουσείο του Λούβρο προσφέρει διάφορους οδηγούς για να οργανώσετε όσο το δυνατόν καλύτερα την επίσκεψη σας.


Πολλά από τα εκθέματα του Λούβρου κλάπηκαν από τον Ναπολέοντα κατά τη διάρκεια των εκστρατειών του.
Ο Ναπολέοντας ως λάτρης της τέχνης, έκλεψε εκατοντάδες έργα τέχνης και αντικείμενα υψηλής αξίας κατά την διάρκεια των στρατιωτικών του επελάσεων από τις χώρες που λεηλάτησε. Η Ιταλία και η Αίγυπτος υπήρξαν 2 από τα μεγαλύτερα θύματα του μεγάλου στρατηλάτη.


Η πυραμίδα του Λούβρου δεν είχε καθολική αποδοχή.
Η χαρακτηριστική γυάλινή πυραμίδα κοσμεί τον εξωτερικό χώρο του μουσείο από το 1989. Σχεδιάστηκε από τον Αμερικάνο Ι. Μ. Pei δημιούργησε πολλές αντιδράσεις κατά την κατασκευή της. Συγκεκριμένα, λόγω του μοντέρνου χαρακτήρα της θεωρήθηκε ότι δεν θα ταίριαζε με τον περιβάλλοντα χώρο του μουσείο.


Η συλλογή του Λούβρου συνεχίζει να εμπλουτίζεται.
Ακόμα και στις μέρες μας το Λούβρο συνεχίζει ν αγοράζει έργα τέχνης και να εμπλουτίζει την συλλογή του. Τα τελευταία του από αποκτήματα είναι δύο πορτραίτα υπογεγραμμένα από τον Rembrandt.

Η Μόνα Λίζα στο Μουσείο του Λούβρου
Η Αφροδίτη της Μήλου στο μουσείο του Λούβρου

Η προέλευση της ονομασίας του Λούβρου

Αρχικά το Λούβρο ήταν φρούριο και υπάρχουν διάφορες εικασίες ως προς την προέλευση της ονομασίας του. Μία εξήγηση είναι ότι το φρούριο ονομάστηκε Λούβρο λόγω του τοπωνυμίου της περιοχής που ανοικοδομήθηκε, τη Lupara. Η συγκεκριμένη περιοχή του Παρισιού φιλοξενούσε πολλούς λύκους (λατινικά lupus ) και εξαιτίας αυτού του χαρακτηριστικού της ονομάστηκε Λουπάρα. Από το Λουπάρα μέχρι το Λούβρο βέβαια, το λογικό άλμα είναι μεγάλο και τα ερωτήματα πολλά.


Μια άλλη εκδοχή υποστηρίζει ότι η ονομασία του Λούβρου προέρχεται από την σαξονική λέξη lauer ή lower, η οποία στα ελληνικά μεταφράζεται ως φρούριο. Υπάρχουν και άλλες εικασίες και αναφορές ως προς την προέλευση του Λούβρου, αλλά δεν είναι άξιες αναφοράς.

'H Νίκης της Σαμοθράκης

Η κάρτα Paris Digital Pass περιλαμβάνει πρόσβαση στο μουσείου του Λούβρου, πρόσβαση στον πύργο του Άιφελ, βόλτα στον Σηκουάνα με bateau mouche.

Paris_pass_Louvro
Μοιράσου μας