Μετακίνηση στο Παρίσι • Pass Navigo ή Paris Visite; 🚈

plan-ligne-1-metro-paris

Updated: 13/01/2020

Τα ΜΜΜ στο Παρίσι

Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε όλα τα διαφορετικά πακέτα εισιτηρίων, τις διαφορές μεταξύ τους, τις τιμές, τι σας συμφέρει και τι όχι, σχετικά με τα μέσα μαζικής μεταφοράς στο Παρίσι.

Κατ’αρχάς, το δίκτυο μέσων μαζικής μεταφοράς του Παρισιού, θεωρείται ένα από τα πληρέστερα στον κόσμο. Με 16 γραμμές μετρό, 5 γραμμές προαστιακού, 6 γραμμές τραμ και 347 γραμμές λεωφορείων οι επιλογές είναι πολλές και η γεωγραφική κάλυψη της πόλης καθολική.

Με άλλα λόγια, το Παρίσι είναι μια πόλη που δεν χρειάζεται να έχετε δικό σας μεταφορικό μέσο ή να μισθώσετε ταξί, παρά μόνο σε εξαιρετικά έκτακτες καταστάσεις.

Χάρτης μετρό και προετοιμασία

Επειδή πρόκειται για ένα αχανές δίκτυο συγκοινωνιών, που χρησιμοποιείται από εκατομμύρια επισκέπτες καθημερινά, καλό είναι να έχετε κάνει μια μικρή προεργασία από πριν για να προετοιμάσετε όσο το δυνατόν καλύτερα τις επισκέψεις σας.

Παρακάτω o χάρτης μετρό του Παρισιού, τον οποίο μπορείτε να κατεβάσετε στο κινητό σας και να τον έχετε διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή.

Χάρτης μετρό του Παρισιού 

Ο ίδιος χάρτης δίδεται δωρεάν σε έντυπη μορφή σε όλα τα αεροδρόμια, τους σταθμούς μετρό και προαστιακού στο Παρίσι, καθώς και σε δεκάδες άλλα σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος.

Τέλος, υπάρχει επίσης το επίσημο site του ratp (ο αντίστοιχος ΟΑΣΑ του Παρισιού) με όλα τα δρομολόγια για όλα τα μέσα στο Παρίσι, όπως και η πρακτική εφαρμογή για κινητό Vianavigo, με πληροφορίες για όλα τα δρομολόγια σε πραγματικό χρόνο, καθως και η δημοφιλής εφαρμογή Citymapper.

 

Για ξεναγήσεις στο Παρίσι 🚌

Εαν δεν επιθυμείτε να μπλέξετε με μετρό και αστικά λεωφορεία, υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένα λεωφορεία για ξεναγήσεις με συχνά δρομολόγια (κάθε 10-20 λεπτά) και ειστήρια ημερήσιας διάρκειας. Θεωρείται το ιδανικό μέσο για να δείτε τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης χωρίς αγχος και τρέξιμο.

Pass Navigo, Paris Visite, Mobilis ή κάτι άλλο;

Το Παρίσι χωρίζεται σε 5 ζώνες (κέντρο και προάστια). Το κόστος και ο τύπος του εισιτηρίου διαφοροποιείται ανάλογα με τις ζώνες που κινήστε. Ενδεικτικά, ως κέντρο του Παρισιού θεωρούνται οι ζώνες 1 και 2, όπου βρίσκονται και τα σημαντικότερα μνημεία και μουσεία της πόλης. Αντίστοιχα, οι ζώνες 3,4,5 είναι τα προάστια του Παρισιού και πρόκειται για πιο υποβαθμισμένες περιοχές. Ως προς τα διαφορετικά πακέτα εισιτηρίων υπάρχουν 5 βασικές επιλογές, τις οποίες θα αναλύσουμε παρακάτω.

1. Ticket t+

Είναι το απλό εισιτήριο μιας χρήσης. Έχει διάρκεια 2 ωρών και ισχύει για μια μόνο διαδρομή.

Χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τις μετακινήσεις εντός της πόλης του Παρισιού (ζώνες 1-2) ή για μετακινήσεις εντός της ίδιας ζώνης.

Για παράδειγμα, αν θέλετε να πάτε από το Gare du Nord – Châtelet – Les Halles μπορείτε να το κάνετε με ένα εισιτήριο ticket t+.

Αντίθετα, με αυτό το εισιτήριο δεν μπορείτε να πάτε στις Βερσαλίες ή στην Disneyland, που βρίσκονται εκτός πόλης. Για αυτές τις μετακινήσεις θα χρειαστείτε διαφορετικό εισιτήριο.

Ticket t+

 • 1,90€
 • Διάρκεια: 2 ώρες
 • Κατάλληλο για μετακινήσεις εντός της πόλης του Παρισιού ή εντός της ίδιας ζώνης
 • Συμφέρει αν σκοπεύετε να μείνετε στο Παρίσι λιγότερες από 3 μέρες και να μετακινηθείτε αποκλειστικά στις ζώνες 1 και 2

2. Billet Origine-Destination

Πρόκειται για εισιτήριο επίσης μίας χρήσης, που όμως είναι κατάλληλο για μεγαλύτερες διαδρομές όπως π.χ. για να πάτε στις Βερσαλίες ή στην Disneyland με το RER. Το κόστος του διαφέρει ανάλογα με τον προορισμό.

Ενδεικτικά για να πάτε από Châtelet-Les Halles (ζώνη 1) στο Marne-la-Vallée (ζώνη 5), όπου βρίσκεται η Disneyland Paris θα σας κοστίσει περίπου 8,40€.

.

Billet Origine-Destination

 • Το κόστος διαφέρει ανάλογα με τον προορισμό
 • Εισιτήριο μίας χρήσης για ένα δρομολόγιο
 • Κατάλληλο για μετακινήσεις με τον προαστιακό (RER) εκτός πόλης.
 • Συμφέρει αν σκοπεύετε μείνετε στο Παρίσι λιγότερες από 3 μέρες και να επισκεφτείτε αξιοθέατα εκτός πόλης (π.χ Disneyland)

3. Mobilis

Το Mobilis είναι ένα ημερήσιο εισιτήριο που σας δίνει τη δυνατότητα να κάνετε απεριόριστες μετακινήσεις με όλα τα μέσα στις ζώνες που έχετε επιλέξει κατά την αγορά.

Για παράδειγμα, με ένα εισιτήριο Mobilis για τις ζώνες 1-5 μπορείτε να μετακινηθείτε απεριόριστα στις ζώνες 1,2,3,4 και 5 με όλα τα μέσα για 24 ώρες, με κόστος 17,80€.

Οι τιμές διαφέρουν ανάλογα με τις ζώνες που έχετε επιλέξει.

Mobilis

 • Το κόστος διαφέρει ανάλογα με τις ζώνες που έχετε επιλέξει κατά την αγορά (7,50€ – 17,80€)
 • Ημερήσιας διάρκειας
 • Κατάλληλο για απεριόριστες μετακινήσεις με τον προαστιακό (RER) σε επιλεγμένες ζώνες
 • Συμφέρει μόνο σε ιδιαίτερες περιπτώσεις

4. Paris Visite Pass

Το Paris Visite Pass προσφέρει απεριόριστη πρόσβαση σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς για 1, 2, 3 ή 5 συνεχόμενες μέρες για τις ζώνες 1-3 ή τις ζώνες 1-5.

Παράλληλα, με την αγορά ενός Paris Visite Pass προσφέρεται έκπτωση σε διάφορους συνεργαζόμενους οργανισμούς και μουσεία.

Το κόστος διαφέρει ανάλογα με το πακέτο της επιλογής σας.

 

Paris Visite Pass

 • 13,20€ – 73,40€
 • Διάρκεια 1,2,3 ή 5 μέρες
 • Κατάλληλο για απεριόριστες μετακινήσεις με τον προαστιακό εντός και εκτός πόλης
 • Συμφέρει μόνο σε περιπτώσεις που σκοπεύεται να συνδυάσετε την αγορά ενός Paris Visite Pass με επίσκεψη σε έναν (ή περισσότερους) από τους συνεργαζόμενους οργανισμούς-μουσεία

5. Pass Navigo

To Pass Navigo είναι η κάρτα απεριορίστων διαδρομών. Υπάρχει η δυνατότητα αγοράς για μια εβδομάδα, για έναν μήνα ή για έναν χρόνο.

Ειδικά, αν σκοπεύετε να μείνετε στο Παρίσι πάνω από 4 μέρες και να επισκεφτείτε την Disneyland ή τις Βερσαλίες κ.α το pass Navigo λογίζεται ως το πιο συμφέρον πρόγραμμα για εσάς.

Το κόστος για την αγορά του εβδομαδιαίου προγράμματος για τις ζώνες 1-5 ανέρχεται στα 22,80€. Σε αυτά συνυπολογίστε έξοδα 8€ για την έκδοση της κάρτας. Συνολικά 30,80€ και πάτε παντού στο Παρίσι, με όλα τα μέσα για μια εβδομάδα.

Pass Navigo Decouverte

 • Κόστος εβδομαδιαίας κάρτας (ζώνες 1-5): 22,80€ + 8€ έξοδα έκδοσης κάρτας
 • Εβδομαδιαίας ή μηνιαίας διάρκειας
 • Κατάλληλο για απεριόριστες μετακινήσεις με όλα τα μέσα σε όλες τις ζώνες του Παρισιού
 • Συμφέρει αν σκοπεύετε να μείνετε στο Παρίσι πάνω από 5 μέρες

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με όλα τα πακέτα εισιτηρίων μη διστάσετε να επισκεφτείτε το site του αρμόδιου οργανισμού μεταφορών RATP.

Διαβάστε επισησ 👇

disneyland-sleeping-beauty-castle-paris

Εισιτήρια, κρατήσεις, πληροφορίες

Πως θα βρέιτε φθηνά εισιτήρια; Ποτε είναι η καλύτερη περιοδος για να επικτεφτείτε τη Disneyland

metavash-disneyland-paris

Μετάβαση στη Disneyland

Πως θα πάτε, με αυτοκίνητο, RER, λεωφορείο. Αναλυτικές πληροφορίες

Μεταβαση απο το Παρίσι στην Eurodisney

Χρήσιμες πληροφορίες

Γενικές πληροφορίες για τη Disneyland, ώρες λειτουργίας, πάρκινγκ, πρόσβαση για ΑΜΕΑ και άλλα

disneyland-paris-hotel-times

Ξενοδοχεία στη Disney

Που θα μείνετε και ποιες οι διαφορές μεταξύ των ξενοδοχείων. Παρουσίαση, τιμές, πως θα κάνετε κράτηση

b&b-hotel-disneyland-parisi

Αλλα συνεργαζόμενα ξενοδοχεία

Οδηγός με όλα τα ξενοδοχεία που βρίσκονται κοντά στα πάρκα

disneyland-plan-francais

Οδηγός για τα πάρκα και τα παιχνίδια

Πληροφορίες για τα πάρκα και τα παιχνίδια

παρέλαση-ντισνευλαντ-στο-παρισι

Tips για οικονομική διαμονή στην Disneyland 😉

6 χρήσιμα τιπς για να γλιτώσετε 💲

Μοιράσου μας