Ο Μολιέρος και η Comédie Française

αναρτήθηκε σε: Ιστορικά, Παρίσι | 0

Η Comédie-Française είναι ένα γαλλικό πολιτιστικό ίδρυμα που ιδρύθηκε το 1680 από τον Λουδοβίκο τον 14ο. Ο συγκεκριμένος Λουδοβίκος είναι μέσα στο top 5 των αγαπημένων Γάλλων βασιλέων και εκτός των άλλων ήταν μεγάλος λάτρης των τεχνών (είναι ο ίδιος που έφερε το μπαλέτο στη Γαλλία).

Μετά τη γαλλική επανάσταση, το 1799, η Comédie-Française θα στεγαστεί στο théâtre de la République (salle Richelieu, 1 Place Colette).

Είναι ένα απο τα θέατρα που ανήκουν αποκλειστικά στο κράτος (théâtres nationaux) και έχει μόνιμο θίασο. Το ρεπερτόριο του περιλαμβάνει περίπου 3000 έργα απο κυρίως κλασικούς Γάλλους συγγραφείς, αλλά και ξένους όπως π.χ. Σαίξπηρ και Πιραντέλλο.

Η Comédie-Française είναι τόσο συνδεδεμένη με τον Μολιέρο, όσο το Δελφινάριο είναι συνδεδεμένο με τον Μάρκο Σέφερλη. Μάλιστα στο παρελθόν την αποκαλούσαν και “σπίτι του Μολιέρου” (la Maison de Molière).

Μολιέρος και η Κομεντί Φρανσεζ

Ένα σύντομο bio του Μολιέρου

Ο Μολιέρος πριν γίνει Μολιέρος ονομαζόταν Jean-Baptiste Poquelin και είχε από μικρός τρέλα με το θέατρο. 

Σε νεαρή ακόμα ηλικία είχε ιδρύσει έναν μικρό περιπλανώμενο θίασο.

H επιτυχία των παραστάσεων του θιάσου ήταν τόσο μεγάλη που είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη και την οικονομική ενίσχυση του βασιλιά

Σε σύντομο διάστημα, από αγαπημένος ηθοποιός έγινε διευθυντής του θεατρικού θιάσου του βασιλιά. 

Έγραψε πάρα πολλά θεατρικά έργα, τα οποία θα μείνουν στην ιστορία και δεν θα σταματήσουν να παίζονται μέχρι σήμερα σε όλο τον κόσμο.

Σήμερα θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους θεατρικούς συγγραφείς της δυτικής λογοτεχνίας. 

Οι Γάλλοι τον θεωρούν ως τον σημαντικότερο κλασσικό ποιητή τους, ενώ συχνά χρησιμοποιείται ο όρος ”γλώσσα του Μολιέρου” για τη γαλλική γλώσσα .

Πέρασε τη ζωή του στο σανίδι μέχρι την τελευταία στιγμή (17 Φεβρουαρίου 1673).

Ο θάνατος του παραμένει θρυλικός. Θα καταρρεύσει στην σκηνή του Παλέ Ρουαγιάλ ερμηνεύοντας τον “Κατά φαντασίαν ασθενή” και θα αφήσει την τελευταία του πνοή λίγες στιγμές αργότερα. 

Η πολυθρόνα αυτής της τελευταίας παράστασης εκτίθεται στην Comédie-Française.

Μοιράσου μας

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.