sainte-chapelle-parisi-eswterikoΤο εσωτερικό της Sainte-Chapelle.

8 Boulevard du Palais, 1ο διαμέρισμα

Métro 4: Cité

Ενήλικες: 10, παιδιά: δωρεάν.

Προσβάσιμο σε ΑΜΕΑ

Πληροφορίες – Εισιτήρια


Η είσοδος στην Sainte-Chapelle είναι δωρεάν για τους ανηλίκους και για τους ενηλίκους ηλικίας 18 – 25, πολίτες κράτους της Ευρωπαϊκής Ένωσης με επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου.


Με την κάρτα Paris Pass, έχετε δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα μεγάλα μουσεία και αξιοθέατα του Παρισίου.
Η λίστα περιλαβάνει περισσότερα απο 60 μουσεία, καθώς και μια ξενάγηση με λεωφορείο στο Παρίσι.


Μαζί με την Paris Pass θα παραλάβετε μια κάρτα Paris Visite για τις μεταφορές σας στο Παρίσι, χάρτες κι’ έναν ταξιδιωτικό οδηγό.


Καντε κλικ εδώ για περισσότερες πληροφορίες.

parispass


Περιήγηση στην Σαιντ Σαπέλ (Sainte-Chapelle)

Μπορεί η Notre Dame de Paris να κλέβει τα φώτα και τις προτιμήσεις των επισκεπτών, όμως υπάρχει μια άλλη εκκλησία στο Παρίσι, αν και πολύ μικρότερη σε μέγεθος, που είναι περισσότερο σημαντική τόσο για την ιστορία της όσο και για την αρχιτεκτονική της. Το Άγιο Παρεκκλήσι ή Σαιντ Σαπέλ (Sainte-Chapelle).

Η Σαιντ Σαπέλ βρίσκεται στο île de la Cité, δίπλα στο υπουργείο δικαιοσύνης (Palais de Justice) και πρόκειται για ένα κομψοτέχνημα μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής Γοτθικού ρυθμού, με εντυπωσιακά πολύχρωμα βιτρό που καλύπτουν σχεδόν όλο το επάνω μέρος του ναού, φτάνοντας σε ύψος έως τα 15 μέτρα. Τα βιτρό καλύπτουν μια επιφάνεια περίπου 750 τετραγωνικών μέτρων και αναπαριστούν 1113 διαφορετικές εικόνες και παραστάσεις από την Παλαιά διαθήκη και την Αποκάλυψη.

Η κατασκευή της Σαιντ Σαπέλ ξεκίνησε το 1242 και ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ το 1248 μετά από υπόδειξη του βασιλιά Λουδοβίκου του 9ου, ο οποίος αποκαλείται και Άγιος Λουδοβίκος (Saint Luis).

Δυστυχώς κατά το πέρασμα των αιώνων ο ναός υπέστη φθορές, κυρίως από πυρκαγιές (1630, 1777), πλημμύρες αλλά και κατά τη διάρκεια της Γαλλικής επανάστασης, όπου όλα τα ιερά λείψανα εξαφανίστηκαν.

Το 1857 ολοκληρώθηκε η ανακαίνιση της για την οποία εργάστηκαν για πολλά χρόνια διαδοχικά τρεις διαφορετικοί αρχιτέκτονες.

Ιστορική αναδρομή

Η κατασκευή της Σαιντ Σαπέλ ολοκληρώνεται αμέσως πριν ο βασιλιάς ο Λουδοβίκος ο 9ος αναχωρήσει για την πρώτη του σταυροφορία και η εκκλησία χτίζεται με σκοπό να στεγάσει πολύτιμα θρησκευτικά κειμήλια. Και ιδιαίτερα το αγκάθινο στεφάνι του Χριστού, ένα τμήμα του Τίμιου Σταυρού και άλλα σημαντικά αντικείμενα της ζωής του Ιησού. Αποκτήματα που ο Λουδοβίκος είχε αγοράσει από την Κωνσταντινούπολη δίνοντας ένα αστρονομικό για την εποχή ποσό (το Βυζάντιο τότε είχε άμεση ανάγκη από χρήματα).

Αυτά τα κειμήλια έχουν μεγάλη πολιτική σημασία στην εποχή στην οποία αναφερόμαστε. Με αυτά τόσο το Παρίσι όσο και το βασίλειο της Γαλλίας στο σύνολο του αποκτούν τεράστιο κύρος και ισχύ και το Παρίσι εδραιώνεται ως ένα από τα μεγαλύτερα θρησκευτικά κέντρα στον κόσμο

Παράλληλα, το γεγονός ότι χτίζεται μια ολοκαίνουρια εκκλησία ακριβώς δίπλα στο παλάτι (εκεί που σήμερα στεγάζεται το υπουργείο δικαιοσύνης) έχει και μια επιπλέον σημασία. Ο Λουδοβίκος στοχεύει στο να συγκεντρώσει την πολιτική και την θρησκευτική εξουσία μαζί, στα πρότυπα του Καρλομάγνου.

Ο Λουδοβίκος ο 9ος

Ο Λουδοβίκος ο 9ος βασίλεψε στην Γαλλία εξ’ ολοκλήρου τον 13ο αιώνα, ο οποίος αποκλήθηκε και «Χρυσός αιώνας του Αγίου Λουδοβίκου». Υπήρξε ο σημαντικότερος Ευρωπαίος ηγεμόνας της εποχής του, με το πιο ισχυρό και εύρωστο βασίλειο, με τον ισχυρότερο στρατό, προστάτης παράλληλα των γραμμάτων και των τεχνών.

Στην εποχή του άρχισε να αναπτύσσεται ο γαλλικός πολιτισμός, ενώ ήταν ο πρώτος που οργάνωσε στην αυλή του ειδικό δικαστικό σώμα, ειδικό οικονομικό σώμα και το ελεγκτικό συμβούλιο.

Μετά το θάνατο του Λουδοβίκου, στην τελευταία του σταυροφορία, η Σαιντ Σαπέλ θα φιλοξενήσει στον ίδιο χώρο και τα δικά του λείψανα.

sainte-chapelle-sto-parisi Παρεκκλήσι Σαιντ Σαπέλ (Sainte-Chapelle), Παρίσι.

Μοιράσου μας