Αψίδα του Θριάμβου 1️⃣

  • apsida-tou-thriamvou-sto-parisi
  • arc-de-triomphe-sto-parisi

Η είσοδος στην Αψίδα του Θριάμβου για τους ανηλίκους και για τους ενηλίκους ηλικίας 18 – 25, πολίτες κράτους της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι δωρεάν με επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου.

Περιήγηση στην Αψίδα του Θριάμβου

Η επιβλητική αψίδα του Θριάμβου (γαλλ. L’ Arc de Triomphe) βρίσκεται επί της πλατείας Σαρλ ντε Γκολ (Place Charles-de-Gaulle), στο τέρμα της λεωφόρου των Ιλισίων Πεδίων και είναι η πιο ψηλή αψίδα του κόσμου. Συγκεκριμένα έχει ύψος 55 μέτρα, πλάτος 45 μέτρα και βάθος 22 μέτρα.

Οι τέσσερις κίονες στους οποίους στηρίζεται η αψίδα διακοσμούνται από μεγάλα ανάγλυφα, τα οποία απεικονίζουν: την Έξοδο των Εθελοντών του 1792 (La Marseillaise), τον Θρίαμβο του Ναπολέοντα το 1810, την Γαλλική Αντίσταση στην Μάχη του Παρισιού το 1814 και την Ειρήνη του 1815.

Στην επιφάνειά της είναι χαραγμένα τα ονόματα των νικών των γαλλικών στρατευμάτων αλλά και των 558 στρατηγών που διοίκησαν τα γαλλικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Ναπολέοντα Βοναπάρτη. Αποτελεί μνημείο-σύμβολο εξουσίας και δύναμης και συνάμα σήμα κατατεθέν της πόλης του Παρισιού.

Μέσα στην αψίδα φιλοξενείται μουσείο με φωτογραφίες, μακέτες, σχέδια και ντοκουμέντα από την κατασκευή της το 1806. Η πρόσβαση για την επίσκεψη της αψίδας είναι δυνατή μόνον υπογείως (απαγορεύεται η διάσχιση της πλατείας από πεζούς). 

Υπάρχει, επίσης, η δυνατότητα για άνοδο στην οροφή της (284 σκαλοπάτια), απ’ όπου ο επισκέπτης έχει μοναδική πανοραμική θέα στο Παρίσι.

αψίδα του θριάμβου
αψίδα του θριάμβου

Για να κλείσετε το ηλεκτρονικό σας εισιτήριο για την Αψίδα του Θριάμβου με πρόσβαση στην οροφή:

  • Επιλέξτε την ημερομηνία και την ώρα (timeslot) που σας ενδιαφέρει και επιλέξτε Book now.
  • στη συνέχεια θα ανακατευθυνθείτε στη σελίδα του αξιόπιστου Τiqets για να ολοκληρώσετε την κράτηση σας.
  • Λαμβάνετε το ηλεκτρονικό σας εισιτήριο μέσα σε λίγα λεπτά.
eswteriko-apsida-tou-thriamvou-parisi
Λήψη κάτω από την Αψίδα του Θριάμβου (Παρίσι)

Μια ιστορία για την Αψίδα του Θριάμβου

Μπορεί η Αψίδα του Θριάμβου να φαντάζει υπερμεγέθης και επιβλητική με την πρώτη ματιά
-θα φανταζόσασταν όμως ένα αεροπλάνο να περνάει από μέσα της εν πτήση; 🛫

Για τους πρώτους αεροπόρους του 20ού αιώνα αποτελούσαν πρόκληση τέτοιου είδους ριψοκίνδυνοι στόχοι. Ήταν δέλεαρ και κρυφό όνειρο για πολλούς πιλότους να περάσουν κάτω από μνημεία όπως η Αψίδα του Θριάμβου ή ο Πύργος του Άιφελ.

Τα αεροπλάνα της εποχής ήταν προφανώς πολύ πιο μικρά από τα σημερινά, το ρίσκο όμως παράμενε τεράστιο. Χρειαζόταν πολύ θάρρος και μια δόση τρέλας για κάτι τέτοιο

Το ιερό τέρας της γαλλικής αεροπορίας, ο θρυλικός Georges Guynemer δηλώνει κατηγορηματικά ότι το να περάσει ένα αεροπλάνο κάτω από την αψίδα είναι κάτι αδύνατο. Ο ίδιος θύμα του πολέμου το 1917 δεν θα προλάβει να δει την διάψευση της δήλωσης του.

Στις 7 Αυγούστου του 1919 o Charles Godefroy γίνεται ο πρώτος και τελευταίος πιλότος που θα καταφέρει να περάσει με το αεροπλάνο του μέσα από την Αψίδα του Θριάμβου. 

Το αεροπλάνο του που έχει πλάτος περίπου 9 μετρά θα περάσει μέσα από την αψίδα της οποίας το πλάτος είναι 14,5 μέτρα. Ενώ για λίγα εκατοστά θα αποφύγει ένα βαγόνι του τραμ πριν προσγειωθεί. 

Ταυτόχρονα, ο Jacques Mortane θα καταφέρει να απαθανατίσει το ιστορικό γεγονός τραβωντας μια και μοναδική μέτριας ποιότητας φωτογραφία.

Το εγχείρημα του Charles Godefroy στοχεύει να περάσει ένα διπλό μήνυμα. Αφενός να αποτίσει φόρο τιμής στους αεροπόρους του πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και ν’ αναδείξει την σπουδαιότητα και το θάρρος τους. Αφετέρου να βάλει το κερασάκι στις εορταστικές εκδηλώσεις της νίκης του 1918.  

Η επιτυχία του θα ενθουσιάσει όλους τους συνάδελφους του. Θα γίνει ένας ήρωας στα μάτια των υπόλοιπων πιλότων. Ο στρατός όμως θα τον απορρίψει για την πράξη του, η οποία παρέβη τους κανόνες της εναέριας κυκλοφορίας

o πιλοτος που πεταξε μεσα απο την αψιδα στο Παρισι
Φωτογραφία του Charles Godelfroy, του μοναδικού πιλότου που πέταξε μέσα από την Αψίδα του Θριάμβου
parispass

Με την κάρτα Paris Pass, έχετε δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα μεγάλα μουσεία και αξιοθέατα του Παρισίου.

Η λίστα περιλαβάνει περισσότερα απο 60 μουσεία, καθώς και μια ξενάγηση με λεωφορείο στο Παρίσι.

Μοιράσου μας