Paris Fait Son Cinéma.

αναρτήθηκε σε: To do, Παρίσι, Περιήγηση | 0

κινηματογράφος και Παρίσι

Το κινηματογραφικό Παρίσι.

 

Αν χρειαζόταν να περιγράψουμε το Παρίσι με μια λέξη, αυτή θα ήταν το «Πάθος». Πάθος για τη ζωή, για τον πολιτισμό, για τις τέχνες. Για αυτό ακριβώς το πάθος, η πόλη λατρεύτηκε όσο καμία άλλη από τους μεγάλους συγγραφείς, ποιητές, στοχαστές και ζωγράφους των καιρών μας και αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά του Παρισιού, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες όμορφες πόλεις του κόσμου.

 

Αλλά δεν είναι μόνο οι διανοούμενοι, που λατρεύουν να ασχολούνται με το Παρίσι. To ίδιο κάνει και ο κινηματογραφικός φακός. Ποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί το αντίθετο άλλωστε, όταν κάθε χρόνο γυρίζονται κατά μέσο όρο περισσότερες από 65 εγχώριες και διεθνείς παραγωγές με φόντο το Παριζιάνικο τοπίο.

Κινηματογράφος και Παρίσι, το θέμα μας λοιπόν.

Που στο Παρίσι;

Θα μπορούσε κάποιος εύκολα να υποθέσει ότι οι περισσότερες παραγωγές γυρίζονται κυρίως σε τουριστικά, πολυσύχναστα μέρη υψηλής αναγνωσιμότητας και δημοτικότητας. Και εν μέρει θα είχε δίκιο, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των κινηματογραφικών ταινιών που γυρίζονται στο Παρίσι περιλαμβάνει τουλάχιστον ένα πλάνο από τον Πύργο του Άιφελ, τη Notre-Dame de Paris ή το Λούβρο.

Η απάντηση όμως δεν είναι η προφανής.

Διαμερίσματα του Παρισιού με τις περισσότερες ώρες γυρισμάτων (2002-2010).
1.8ο διαμέρισμα – 572 σκηνές
2.18ο διαμέρισμα – 510 σκηνές
3.16ο  διαμέρισμα – 505 σκηνές

 

Η συντριπτική πλειοψηφία των σκηνών γυρίζονται στα πλέον «απρόσμενα» μέρη του Παρισιού. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την περίοδο 2002-2010 το πιο «πολυκινηματογραφημένο» διαμέρισμα του Παρισιού ήταν το 8ο με 572 σκηνές, γυρισμένες στο εν λόγω διαμέρισμα.

 

Ειδικότερα, ένα από τα μέρη με τις περισσότερες ώρες γυρισμάτων στο Παρίσι είναι ένα υπέροχα άγνωστο μπιστρό στο 18ο διαμέρισμα, Bistrot La Renaissance (112 rue Championnet) στην αίθουσα του οποίου έχουν γυριστεί περισσότερες από 20 ταινίες τα τελευταία 30 χρόνια.

Αντίστοιχα, τα λιγότερο δημοφιλή διαμερίσματα για τους κινηματογραφιστές είναι τα πλέον τουριστικά. Όπως, το 2ο διαμέρισμα (140 σκηνές) και το 3ο διαμέρισμα(164 σκηνές).

 

Διαδραστικός χάρτης ταινιών ανά γεωγραφικό διαμέρισμα του Παρισιού.

Παρίσι, το ρομαντικό ή μήπως όχι;

Το Παρίσι μπορεί να πλασάρεται ως η πόλη σύμβολο του ρομαντισμού, αλλά παραδόξως κάτι τέτοιο δεν ισχύει για τον κινηματογράφο. Σχεδόν 8 στις 10 ταινίες που γυρίζονται στο Παρίσι είναι δράματα ή κωμωδίες και μόλις το 2,2% των κινηματογραφικών ταινιών κατηγοριοποιούνται ως ρομαντικές.

Παρά ταύτα, όταν πρόκειται περί ρομάντζου όλα τα κλισέ που αφορούν το Παρίσι επιβεβαιώνονται μονομιάς.

 

Που γυρίζονται οι ρομαντικές σκηνές στο Παρίσι;

Ταινίες που έχουν γυριστεί στο Παρίσι.

Η λίστα με τις ταινίες που έχουν γυριστεί στο Παρίσι είναι αδιανόητα μεγάλη και θα ήταν σχεδόν αδύνατο να τη συμπεριλάβουμε στο παρόν άρθρο. Μπορείτε όμως να τη συμβουλευτείτε εδώ. Ενδεικτικά, ξεχωρίζουμε τις παρακάτω.
AllΤαινίες που έχουν γυριστεί στο Παρίσι Le Fabuleux destin d’Amélie Poulain (2001) La Haine (1995) Midnight in Paris (2011) À bout de souffle (1960) Les Quatre Cents Coups (1959) Chronique d’un été (1961) Dior et moi (2014) Inception (2010) Un prophète (2009) Inglourious Basterds (2009) Le Scaphandre et le Papillon (2007) Paris, je t’aime (2006)

Εμβληματικά μέρη και διευθύνσεις

 

AllΔημοφιλή μέρη που έχουν γυριστεί ταινίες στο Παρίσι Canal Saint-Martin, 10o διαμέρισμα (“Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain”, “Paris, je t’aime”) Γέφυρα Bir-Hakeim, 16ο διαμέρισμα (“Last Tango”, “Munich”, “Inception” ) Bistrot La Renaissance, 112 Rue Championnet (“Inglorious Basterds”, Les Ripoux”, “Après Vous”) Café des Deux Moulins, 15 rue Lepic (“Le Fabuleux destin d’Amélie Poulain”) Le Grand Colbert, 2 rue Vivienne (“Something’s Gotta Give”) Le Pure Café, 14 rue Jean Macé (“Before Sunset”) Église Saint-Sulpice de Paris, 2 Rue Palatine, (“The Da Vinci Code”) 51 Rue de la Montagne Sainte Geneviève (“Midnight in Paris”) Café Le Nemours, 2 Galerie de Nemours (“The Tourist”) Quai de Montebello (“An American in Paris”, “Midnight in Paris”, “Everyone Says I Love You”) 51 Rue de la Montagne Sainte Geneviève (“Midnight in Paris”) Rue Chappe (“An American in Paris”, “Paris Blues”, “Forget Paris”, “An Education”,…) Rue Mouffetard (“Julie and Julia”) Shakespeare and Company, 37 rue de la Bûcherie (“Before Sunset”, “Before Sunrise”, “Julie et Julia”)

Πως γυρίζεται ένα έργο στο Παρίσι;

Η εμπορική εκμετάλλευση της εικόνας του Παρισιού είναι κάτι που απασχολεί ιδιαίτερα τους Γάλλους και είναι μια υπόθεση που την παίρνουν στα σοβαρά. Όπως ισχύει σε όλες τις μεγάλες πόλεις του κόσμου, έτσι και στο Παρίσι απαιτείται ειδική άδεια από το δημαρχείο του Παρισιού για να γυρίσει κάποιος μια ταινία.

 

Η διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι διατίθεται μέσω του δημαρχείου ένας αναλυτικός διαδικτυακός οδηγός με όλα όσα χρειάζεται να ξέρει ένας παραγωγός σχετικά με τις προϋποθέσεις, τη διαδικασία αίτησης, τα προτεινόμενα μέρη για γύρισμα, το κόστος ενοικίασης μνημείων κ.α. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται η άσκοπη γραφειοκρατία και διευκολύνεται το έργο των παραγωγών.

 

Λιγότερη γραφειοκρατία, περισσότερα έσοδα.

 

Ενδεικτικό του επιπέδου οργάνωσης της γαλλικής πρωτεύουσας σε αυτόν τον τομέα είναι ότι όλα τα μνημεία και τα σημεία ενδιαφέροντος στο Παρίσι έχουν κοστολογηθεί. Για παράδειγμα το κόστος ενοικίασης του Πύργου του Άιφελ για μια μέρα ανέρχεται στα 8.000€ – 10.000€. Αντίστοιχα το κόστος ενοικίασης του Λούβρου ανέρχεται 15.000€ – 20.000€, ανάλογα με την παραγωγή.

Αντίστοιχο κοστολόγιο υπάρχει για όλα τα μνημεία στη Γαλλία.
Πηγές:
Maison du Cinéma et de l’Audiovisuel de France
http://tournageparis.tumblr.com
http://www.filmsdelover.com
http://www.journaldunet.com

Μοιράσου μας

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.