Ένα σύντομο bio του σπουδαίου Jean Jaurès

αναρτήθηκε σε: Ιστορικά, Παρίσι | 0

Ο Auguste Marie Joseph Jean Léon Jaurès γεννήθηκε στο Castres στις 3 Σεπτεμβρίου 1859 και στην ιστορία μας συστήθηκε λιτά ως Jean Jaurès.

Ο Jean Jaurès σπούδασε φιλοσοφία στο Παρίσι και πολύ γρήγορα ενεπλάκη στην πολιτική.

Το 1885 έγινε ο πιο νέος Γάλλος βουλευτής σε ηλικία 26 χρονών. 

Υπήρξε υπερασπιστής ποικίλων εργατικών απεργιακών κινημάτων, ενώ στάθηκε στο πλευρό του αξιωματικού Άλφρεντ Ντρέιφους στην γνωστή υπόθεση. Γνήσια προοδευτικός ήταν επίσης ένας από τους συντάκτες του νόμου διαχωρισμού εκκλησίας-κράτους.

Το 1901 ίδρυσε το Γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (Parti socialiste français). 

Στις 18 Απριλίου 1904 κυκλοφόρησε το πρώτο φύλλο της εφημερίδας “Humanité”, η οποία συνεχίζει να κυκλοφορεί μέχρι σήμερα.

Βαθιά και έμπρακτα ανθρωπιστής έγινε γνωστός για την αντίθεση του στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο και την εμπλοκή της Γαλλίας.

Προσπάθησε να πείσει τους σοσιαλιστές, όχι μόνο στη Γαλλία, να καταδικάσουν τον πόλεμο και υποστήριξε σθεναρά τη Γενική Συνομοσπονδία Εργασίας της Γαλλίας που είχε δηλώσει ότι θα κήρυττε γενική απεργία σε περίπτωση κήρυξης πολέμου.

Φωτογραφία του Ζαν Ζορές

Αυτός θα είναι και ο λόγος της δολοφονίας του (31 Ιουλίου 1914)  από ένα νεαρό φασίστα από το ανοικτό παράθυρο του Café du Croissant (146 Rue Montmartre, 2ο διαμέρισμα), στο οποίο σύχναζε σχεδόν καθημερινά.

Το 1923 τοποθετήθηκε στην είσοδο του καφέ μια αναμνηστική πλάκα από την λίγκα των δικαιωμάτων του ανθρώπου για να υπενθυμίζει σε όλους μας τι εστί φασισμός.

Το 1938, ο ιδιοκτήτης του καφέ θα τοποθετήσει μια μαρμάρινη πλάκα στο τραπέζι που καθόταν ο Jaurès την μοιραία ημέρα.

Μοιράσου μας

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.