Ονομασία: arrondissement des Buttes-Montmartre.

Πληθυσμός: ≈203 127 κάτοικοι.

Πρόσβαση: Métro 2, 4, 5, 12, 13.

Ασφαλές για τους ταξιδιώτες. Προσοχή στα προσωπικά σας αντικείμενα!

Αξιοθέατα: Musée de Montmartre, Espace Dalí, Halle Saint-Pierre, Basilique du Sacré-Cœur de Montmartre, Cimetière de Montmartre, Le Moulin Rouge, Place Pigalle, κ.α.


Το γραφικό

 

Το 18ο διαμέρισμα βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του Παρισιού και είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο γραφικά. Το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του 18ου είναι πάνω στο λόφο της Μονμάρτρης (ελληνιστί Μονμάρτη) του χαρίζει υπέροχη θέα στο Παρίσι.

Φτάνοντας εκεί θα παρατηρήσετε ότι η ατμόσφαιρα που αποπνέει αυτό το διαμέρισμα του Παρισιού είναι μοναδική. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι σε αυτές τις γειτονίες έζησαν και μεγαλούργησαν σπουδαιότατοι καλλιτέχνες όπως οι Pablo Picasso, Salvador Dali, Marcel DuchampToulouse-Lautrec κ.α.

Πρόκειται για ένα πολύ όμορφο και τουριστικό διαμέρισμα με πολλά σημεία ενδιαφέροντος για τον ταξιδιώτη και πολύ κόσμο.

Σ’αυτό το τμήμα του Παρισιού θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα προσωπικά σας αντικείμενα.

Paris-18th-sacre-coeur-montmartre

Βασιλικός ναός Sacré-Cœur, Παρίσι.
Σημεία ενδιαφέροντος

 

Sacré-Cœur (La Basilique du Sacré-Cœur de Montmartre), Place de Parvis du Sacré Coeur / rue du Chevalier-de-la-Barrre (Métro: Abbesses / Anvers). Ο Βασιλικός ναός της Sacré-Cœur (Βασιλικός ναός της Ιερής Καρδιάς) αποτελεί ακόμα έναν πόλο έλξης στο Παρίσι. Πρόκειται για ένα πολύ τουριστικό μέρος που έχει μονίμως κόσμο. Βρίσκεται στην κορυφή του λόφου την Μονμάρτρης και επιβάλλεται να την επισκεφτείτε. Επιλέξτε άνετα παπούτσια και ντύσιμο, γιατί σας περιμένουν πολλά σκαλιά και ανηφορικός ποδαρόδρομος.

 

Espace Dali, 11 rue Poulbot (Métro: Anvers, Abbesses). Εκθεσιακός χώρο αφιερωμένος στον Salvadore Dali. Σημειώστε όμως ότι τα περισσότερα εκθέματα δεν είναι αυθεντικά αλλά ρεπλίκες.

 

Le Moulin Rouge, Place Blanche (Métro: Blanche). Το παγκοσμίου φήμης καμπαρέ με τον χαρακτηριστικό κόκκινο μύλο προσφέρει ένα μοναδικό μουσικοχορευτικό θέαμα κάθε βράδυ. Από τότε που άνοιξε τις πόρτες του, πριν από περισσότερα από 120 χρόνια, το Μουλέν Ρουζ (Moulin Rouge) έθεσε το πρότυπο για τα πιο διάσημα καμπαρέ του κόσμου.


 
Περί χρωμάτων
 
Το μαγαζί με Xρώματα και είδη Ζωγραφικής του Hennequin

Στη λεωφόρο Clichy (11 avenue de Clichy ), αρκετά κοντά στην Μοντμάρτη, μπορεί να συναντήσει κανείς αυτό το μωσαϊκό τοίχου. Πρόκειται για το ιδρυθέν το 1830 μαγαζί με Xρώματα και είδη Ζωγραφικής του Hennequin.

Τα χρώματα του Hennequin βρίσκονται σήμερα σε όλα σχεδόν τα διάσημα μουσεία του κόσμου.

Από αυτόν προμηθεύονταν χρώματα όλοι οι διάσημοι ζωγράφοι της εποχής.

Τακτικοί πελάτες του, ενίοτε και στενοί φίλοι, ήταν οι Édouard Manet, Claude Monet, Edgar Degas, Auguste Renoir, Camille Pissarro, Henri Fantin-Latour, Frédéric Bazille, Alfred Sisley, Jean-Louis Forain, Paul Cézanne και Vincent van Gogh.

Όλοι αυτοί οι διάσημοι σήμερα καλλιτέχνες σύχναζαν στο ακριβώς διπλανό καφέ, στο Café Guerbois.

Κάπου εκεί, μέσα από τις συζητήσεις τους και τις ανταλλαγές ιδεών, γεννήθηκε ο Ιμπρεσιονισμός.
Oπως φέρεται να είπε κάποτε ο Ρενουάρ : « Κάποια μέρα, ένας από μας που δεν είχε μαύρο χρώμα, χρησιμοποίησε το μπλε. Ο ιμπρεσιονισμός είχε γεννηθεί. »

Δυστυχώς το μαγαζί με Xρώματα και είδη Ζωγραφικής του Hennequin δεν υπάρχει πλέον, αλλά το μωσαϊκό παραμένει εκεί.

Μοιράσου μας