Παναγία των Παρισίων

η παναγια των παρισιων

6 Parvis Notre-Dame – Pl. Jean-Paul II, 4ο διαμέρισμα

Métro 4: Cité

 Είσοδος δωρεάν – Ξεναγήσεις 10€

 Προσβάσιμο σε ΑΜΕΑ

 Πληροφορίες – Κρατήσεις

😥 Η κύρια καμπάνα της Notre Dame de Paris ζύγιζε περίπου 13 τόνους και την είχαν ονομάσει Emmanuel (Μανώλη). 

Παναγία των Παρισίων

Η Notre Dame de Paris, γνωστή και ως Παναγία των Παρισίων, είναι μάλλον η διασημότερη εκκλησία του κόσμου. Πρόκειται ένα αριστούργημα γοτθικού ρυθμού, η ανέγερση του οποίου διήρκεσε 180 χρόνια και ολοκληρώθηκε περί τα μέσα του 13ου. Έχει ύψος 96 μέτρα και συνολικό εμβαδόν 4.800 τετραγωνικά μέτρα. Βρίσκεται στη νησίδα ιλ ντε λα Σιτέ (Île de la Cité) του ποταμού Σηκουάνα (la Seine), στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας, στο 4ο διαμέρισμα.

 

Ο εμβληματικός καθεδρικός Notre Dame de Paris (ή ελληνιστί η Παναγία των Παρισίων) δέχεται κατά μέσο όρο 20 εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο, είναι εγγεγραμμένος στη μακρά λίστα με τα ιστορικά μνημεία της Γαλλίας και φυσικά θεωρείται μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO.

 

H Παναγία των Παρισίων είναι αυτόπτης μάρτυρας της ιστορίας του γαλλικού έθνους. 80 βασιλιάδες, 2 αυτοκράτορες, 5 δημοκρατίες και 2 παγκόσμιοι πόλεμοι έχουν περάσει επί των ημερών της. Εντός των τειχών της χρίστηκε βασιλιάς ο Ερρίκος ο ΣΤ’, εκεί (αυτό)χρίστηκε αυτοκράτορας της Γαλλίας ο Ναπολέοντας Βοναπάρτης, εκεί τελέστηκε η επιμνημόσυνη δέηση του μεγάλου στρατηγού Ντε Γκολ, του Ζορζ Πομπιντού, του Φρανσουά Μιτεράν κ.α.

 

Ο ναός βανδαλίστηκε ανηλεώς κατά την Γαλλική επανάσταση, αλλά ευτυχώς οι ζημιές αποκαταστάθηκαν πλήρως από τον σπουδαίο αρχιτέκτονα Eugène Emmanuel Viollet-le-Duc, χάρις το έργο του οποίου ο ναός έχει τη σημερινή του μορφή.

 

Παρά το εντυπωσιακό της παρουσιαστικό και την αναγνωσιμότητα της δεν είναι ούτε η μεγαλύτερη ούτε η πιο ιστορική εκκλησία της Γαλλίας. Στη σχετική λίστα με τις ψηλότερες εκκλησίες της Γαλλίας βρίσκεται στη 13η θέση, ενώ μια πανόμοια της βρίσκεται στην Αμιένη με τη διαφορά ότι η Notre-Dame d’Amiens είναι αρχαιότερη, έχει ύψος 146 μέτρα και είναι ο πιο ογκώδης ναός της Γαλλίας.

παναγία των παρισίων στο 4ο διαμερισμα
Notre Dame στο Παρίσι
Μοιράσου μας