H πλατεία Κονκόρντ (place de la Concorde) είναι η μεγαλύτερη πλατεία στο Παρίσι, με συνολική έκταση 8.64 εκτάρια. Βρίσκεται στο όγδοο διαμέρισμα ανάμεσα στη λεωφόρο Champs Elysées και στον κήπο Tuileries. H πλατεία Κονκόρντ είναι η πλατεία Ομονοίας του Παρισιού (Concorde στα γαλλικά σημαίνει Ομόνοια). Και δεν φέρει καθόλου τυχαία αυτό το όνομα.
 

Ιστορική αναδρομή.

Όλα ξεκινούν το 1748 όταν επιλέγεται αυτός ο χώρος, ο οποίος δεν έχει διαμορφωθεί ακόμα σε πλατεία για να ανεγερθεί το άγαλμα του βασιλιά Λουδοβίκου του 15ου με σκοπό να εορταστεί η ανάρρωση του από μια βαριά αρρώστια.
 
Το ευρύτερο σχέδιο εκτός από το άγαλμα προς τιμήν του Λουδοβίκου του 15ου είναι να φτιαχτεί και μια μεγάλη βασιλική πλατεία. Οι βασιλικές πλατείες είναι της μόδας εκείνη την εποχή. Ο αρχιτέκτονας που αναλαμβάνει το έργο το ονομάζεται Γκαμπριέλ και το φέρνει επιτυχώς εις πέρας το 1753.
 
Το 1789, το σκηνικό ανατρέπεται με τη γαλλική επανάσταση. Το άγαλμα του Λουδοβίκου γκρεμίζεται πανηγυρικά και η Βασιλική πλατεία μετονομάζεται σε πλατεία της Επανάστασης, με την τοποθέτηση μάλιστα ενός αγάλματος της Ελευθερίας.
 
Πέρα όμως από αυτό, στο κέντρο της πλατείας θα στηθεί θα στηθεί και μία γκιλοτίνα. Οι γκιλοτίνες ήταν της μόδας εκείνη την περίοδο.
 

Υπολογίζεται ότι περισσότερα από 1000 άτομα αποκεφαλίστηκαν στην πλατεία Κονκόρντ. Ανάμεσα τους ο βασιλιάς Λουδοβίκος 16ος και η βασίλισσα Μαρία Αντουανέτα.

 
Μετά την παλινόρθωση της μοναρχίας υπάρχουν διάφορα σχέδια για την πλατεία, από την ανέγερση ενός αγάλματος του Καρλομάγνου έως την ανέγερση μνημείου για τον αποκεφαλισμένο Λουδοβίκο 16ο -αυτή είναι η επιθυμία του αδελφού του και νέου βασιλιά, Λουδοβίκου 17ου. Όλα αυτά τα σχέδια θα τα ανακόψει η πρώτη εξέγερση του 1830. Η νέα ιδέα είναι να μπει στην πλατεία ένα σύμβολο πολιτικά ουδέτερο που να συμφιλιώνει το γαλλικό λαό. Έτσι επιλέγεται καταρχήν το όνομα Concorde (γαλλ. Ομόνοια).
 
O Βασιλιάς Λουδοβίκος Φίλιππος θέλει να βάλει στο κέντρο της πλατείας ένα άγαλμα που να μην συνδέεται με τα περασμένα γεγονότα και να μην προκαλεί διχασμό. Τι όμως; Τη λύση θα την δώσει, άθελά του, ο βασιλιάς της Αιγύπτου Μεχμέτ Αλί που το 1831 θα δωρίσει στον Γάλλο βασιλιά έναν οβελίσκο 3.300 ετών από το ναό του Λουξόρ στις Θήβες. Λίγα χρόνια αργότερα θα προστεθούν και δυο σιντριβάνια από τον αρχιτέκτονα Jacques Ignace Hittorff, που συμβολίζουν την ποτάμια και τη θαλάσσια ναυσιπλοΐα.
 
Σήμερα, στις 4 άκρες της πλατείας υπάρχουν αγάλματα που αναπαριστούν τις υπόλοιπες πόλεις τις Γαλλίας (Μπρεστ, Ρουέν, Λυών, Μαρσέιγ, Μπορντό, Ναντ, Λιλ και Στρασμπούργκ). Στη νότια πλευρά μπορεί να δει κανείς το κτήριο της Γαλλικής Βουλής (Assemblée nationale).

Place de la Concorde, 8ο διαμέρισμα

Métro 1, 8, 12: Concorde

Προσβάσιμο σε ΑΜΕΑ

Πληροφορίες


Πλατεία Κονκόρντ- οβελίσκος- παρίσι-place-de-la-concorde-parisi
Ο οβελίσκος του Λουξόρ, Πλατεία Κονκόρντ, Παρίσι.

 

 

Πλατεία Κονκόρντ - Παρίσι - μεγάλη ρόδα του Παρισιού
Η μεγάλη ρόδα του Παρισιού (La Gande roue de Paris), Πλατεία Κονκόρντ.

 

Μοιράσου μας