8 Rue Scribe, 9ο διαμέρισμα

Métro 3, 7, 8: Opéra

Παραστάσεις – Κρατήσεις

Προσβάσιμο σε ΑΜΕΑ


 

Το Παλέ Γκαρνιέ (Palais Garnier) είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο επιβλητικά κτήρια στο Παρίσι. Αποκαλείται και όπερα Γκαρνιέ (Opéra Garnier) και ιστορικά είναι γνωστό ως Opéra de Paris (Όπερα του Παρισιού), καθώς ήταν η πρωταρχική λυρική σκηνή στο Παρίσι, αλλά και έδρα του μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού, μέχρι το 1989, όταν η Opéra Bastille άνοιξε τις πύλες της στην περιοχή της Βαστίλης.
 
Επισκεπτόμενος κανείς το εσωτερικό του κτηρίου συναντά καταρχήν μια εντυπωσιακή είσοδο με μια μεγάλη μαρμάρινη σκάλα στην οποία κανένα σκαλί δεν είναι ακριβώς ίδιο με το άλλο, αλλά είναι φτιαγμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να δίνουν την αίσθηση της κίνησης. Η σκάλα οδηγεί σε ένα μεγάλο και πολυτελές φουαγιέ (εμπνευσμένο από τα βασιλικά παλάτια) που ανταποκρινόταν στις κοινωνικές ανάγκες της εποχής, καθώς η “καλή κοινωνία” του Παρισιού δεν πήγαινε στην όπερα αποκλειστικά για να δει την παράσταση, αλλά ήταν περισσότερο μια ευκαιρία για συναντήσεις και κοινωνικές σχέσεις.
 
Η κυρία αίθουσα του θεάτρου καταλαμβάνει μόλις το 1/5 του κτιρίου, που έχει συνολικά 17 ορόφους. To καμπυλόμορφο αμφιθέατρο διαθέτει 1.979 βελούδινα καθίσματα, ενώ το φως διαχέεται από τον κρυστάλλινο πολυέλαιο της οροφής, βάρους 6 τόνων. Παλαιότερα ο πολυέλαιος λειτουργούσε με λάμπες αερίου γεγονός που σταδιακά κατέστρεψε το ταβάνι της Όπερας. Το 1964, ύστερα από επιλογή του υπουργού πολιτισμού André Malraux, ο διάσημος Ρώσος ζωγράφος Marc Chagall αναλαμβάνει να ζωγραφίσει ένα καινούριο ταβάνι και να του δώσει τη σημερινή του μορφή. Το έργο του Chagall είναι εμπνευσμένο από κλασικά έργα του μπαλέτου και της Όπερας.
 
Τέλος, εδώ είναι και το σπίτι του περίφημου φαντάσματος της Όπερας. Λέγεται ότι ο ήχος του νερού που περνάει από κάτω από το κτήριο δημιούργησε τον θρύλο του φαντάσματος, που τροφοδότησε αργότερα τη φαντασία του συγγραφέα Gaston Leroux, ο οποίος, μάλιστα, υποστήριζε σε όλη του τη ζωή πως το φάντασμα είναι αληθινό.

paris-opera-garnier-eswteriko
Εσωτερικό του Παλέ Γκαρνιέ, Παρίσι.

Ιστορική αναδρομή

Ο βασιλιάς Ναπολέων ο 3ος είναι αυτός που αποφασίζει να φτιάξει μια καινούρια Όπερα, ενώ η τοποθεσία επιλέγεται από το Βαρόνο Οσμάν. Το έργο ανατίθεται στο νεαρό και σχετικά άσημο ακόμα αρχιτέκτονα Σάρλ Γκαρνιέ (Charles Garnier) έπειτα από διαγωνισμό. Ο Γκαρνιέ έχει μόλις επιστρέψει από ταξίδι στη Ρώμη και την Αθήνα, όπου εκστασιασμένος από το ναό του Παρθενώνα θα πει την περίφημη φράση ότι δεν υπάρχει επιλογή ανάμεσα στις τέχνες, πρέπει να είναι κάνεις να είναι ή θεός ή αρχιτέκτονας.

Στόχος του Garnier ήταν να δημιουργήσει μια σύνθεση που να συνδυάζει πολλούς διαφορετικούς αρχιτεκτονικούς ρυθμούς σε ένα κτίριο. Το έργο ξεκινά το 1861 αλλά διακόπτεται συχνά και συναντά πολλά εμπόδια μέχρι την ολοκλήρωση του, λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης, αλλά και λόγω του Γαλλογερμανικού πολέμου του 1870 και της Παρισινής κομμούνας του 1871. Τελικά, η Όπερα εγκαινιάζεται στις 5 Ιανουαρίου του 1875, ενώ βρισκόμαστε πλέον στην περίοδο της τρίτης δημοκρατίας.

parisi-opera-palais-garnier
Παλέ Γκαρνιέ (Palais Garnier), Παρίσι.

parispass
Με την κάρτα Paris Pass, έχετε δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα μεγάλα μουσεία και αξιοθέατα του Παρισίου.
Η λίστα περιλαβάνει περισσότερα απο 60 μουσεία, καθώς και μια ξενάγηση με λεωφορείο στο Παρίσι.


Μαζί με την Paris Pass θα παραλάβετε μια κάρτα Paris Visite για τις μεταφορές σας στο Παρίσι, χάρτες κι’ έναν ταξιδιωτικό οδηγό.


Καντε κλικ εδώ για περισσότερες πληροφορίες.


Μοιράσου μας