μουσείο του Λούβρου, Παρίσι

Μουσείο του Λούβρου, 1ο διαμέρισμα

Métro 1: Palais-Royal/musée du Louvre

Ενήλικες: 15€, παιδιά: δωρεάν

Προσβάσιμο σε ΑΜΕΑ

Πληροφορίες - Εισιτήρια


Η είσοδος στο Μουσείο του Λούβρου για τους ανηλίκους και για τους ενηλίκους ηλικίας 18 – 25, πολίτες κράτους της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι δωρεάν με επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου.

Με την κάρτα Paris Pass, έχετε δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα μεγάλα μουσεία και αξιοθέατα του Παρισίου.
Η λίστα περιλαβάνει περισσότερα απο 60 μουσεία, καθώς και μια ξενάγηση με λεωφορείο στο Παρίσι.


Μαζί με την Paris Pass θα παραλάβετε μια κάρτα Paris Visite για τις μεταφορές σας στο Παρίσι, χάρτες κι’ έναν ταξιδιωτικό οδηγό.


Καντε κλικ εδώ για περισσότερες πληροφορίες.

Το Μουσείο του Λούβρου, το πιο δημοφιλές μουσείο του κόσμου.

Το μουσείο του Λούβρου (γαλλικά: Musée du Louvre) είναι ένα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα μουσεία τέχνης στον κόσμο. Αποτέλεσε βασιλικό παλάτι για πολλούς αιώνες, αλλά μετατράπηκε σε μουσείο μετά την Γαλλική Επανάσταση. Βρίσκεται στο κέντρο του Παρισιού, στο 1ο διαμέρισμα και στις μεγαλοπρεπείς αίθουσες του μουσείου θα βρείτε πάνω από 35.000 έργα τέχνης. Δηλαδή μόλις το 8% των αποκτημάτων του, που υπολογίζονται στα 445.000 κομμάτια. Οι μόνιμες συλλογές του μουσείου καταλαμβάνουν συνολικά έκταση 60.600 τετραγωνικών μέτρων και ανάμεσα σε αυτές είναι και οι ελληνικές, που καλύπτουν 25 αίθουσες ή χώρους.

Το πάλαι ποτέ μεσαιωνικό φρούριο στην καρδιά του Παρισιού είναι, εδώ και δύο αιώνες, ένα από τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου –και με 9,7 εκατομμύρια επισκέπτες τον χρόνο, κρατά υπερήφανα τα σκήπτρα του δημοφιλέστερου παγκοσμίως. Τα εκθέματά του καλύπτουν μια χρονολογική περίοδο που ξεκινά από την αρχαιότητα και φτάνει ως το πρώτο μισό του 19ου αιώνα.

Το μουσείο έχει κατηγοριοποιήσει τα έργα του σε διάφορα τμήματα και τα κομμάτια εκτίθενται σε πολλές και διαφορετικές αίθουσες. Οι συλλογές αυτές είναι οι εξής:

Τμήμα Ανατολικών Αρχαιοτήτων
Στο τμήμα αυτό ανήκουν έργα διαφόρων χωρών από την Ινδία και το Αφγανιστάν μέχρι την Τουρκία, τη Συρία αλλά και την Κύπρο. Χωρίζεται σε τρεις συλλογές: της Μεσοποταμίας (με εκθέματα Σουμερίων, Βαβυλωνίων, Ασσυρίων κ.ά,), του Ιράν και των χωρών της Μέσης Ανατολής.


Τμήμα Αιγυπτιακής Τέχνης
Το τμήμα αυτό δημιουργήθηκε το 1826 και περιλαμβάνει 55.000 ευρήματα από τα οποία εκτίθενται τα 6.000. Ακολουθεί την αιγυπτιακή ιστορία από την φαραωνική εποχή μέχρι τους Κόπτες, τους Πτολεμαίους και τους Ρωμαίους.


Τμήμα αρχαιοτήτων ελληνικών, ετρουσκικών και ρωμαϊκών
Αυτό είναι το αρχαιότερο τμήμα του Λούβρου μετά τους ζωγραφικούς πίνακες και λειτουργεί από το 1800 - τότε ως "Μουσείο Αρχαιοτήτων". Ανάμεσα στα εκθέματα που ξεχωρίζουν είναι:

  • η "Αφροδίτη της Μήλου"
  • η "Νίκη της Σαμοθράκης"
  • ο "Ιππέας του Rampin"
  • ο "Ηρακλής και ο ταύρος της Κρήτης"
  • οι "Εργαστίνες", τμήμα της ζωοφόρου του Παρθενώνα, χρονολογείται στο 447-438 π.Χ.
  • η "Κενταυρομαχία", κομμάτι από μετόπη του Παρθενώνα.

Τμήμα Γλυπτικής
Στην αρχή το μουσείο εξέθετε αποκλειστικά αγάλματα που ανήκαν στην περίοδο της αρχαιότητας, με εξαίρεση γλυπτά του Μιχαήλ Άγγελου. Μετά το 1824 όμως άρχισε να εκθέτει και γλυπτά άλλων εποχών, στις οποίες έχει αφιερώσει πέντε αίθουσες –έργα από την Αναγέννηση μέχρι τον 18ο αιώνα.


Τμήμα Ισλαμικής τέχνης
Αυτό το τμήμα δημιουργήθηκε το 2003 συγκεντρώνοντας έργα που προέρχονται από την Ισπανία και την βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή, την Αραβία και την Ινδία.


Τμήμα Καλλιτεχνικών Αντικειμένων
Μεταξύ των εκθεμάτων που ανήκουν στο τμήμα αυτό είναι κοσμήματα, μπιμπελό, αγαλματίδια, βιτρό, κασετίνες και γενικά μικρά αντικείμενα τέχνης. Επίσης, στον τομέα αυτό περιλαμβάνονται και μεγαλύτερα αντικείμενα τέχνης, όπως έπιπλα εποχής –από το μεσαίωνα μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα.


Τμήμα πινάκων ζωγραφικής
Στο τμήμα αυτό ανήκουν σήμερα γύρω στους 6.000 πίνακες που φιλοτεχνήθηκαν από το μεσαίωνα μέχρι το 1848. Τα 2/3 των έργων αυτών είναι Γάλλων καλλιτεχνών, όπως του Ντελακρουά, του Νταβίντ και άλλων. Στα εκθέματα περιλαμβάνεται μία από τις μεγαλύτερες συλλογές (1.200 έργα) βόρειων καλλιτεχνών –της Ολλανδίας, της Φλάνδρας και της Γερμανίας- με 15 έργα του Ρέμπραντ, 51 έργα του Πέτερ Πάουλ Ρούμπενς, έργα του Γιοχάνς Βερμέερ, του Άλμπρεχτ Ντύρερ, του Χανς Χολμπάιν του νεότερου κ.α. Πολύ πλούσια είναι και η ιταλική σχολή, με περίπου 1.100 έργα Ιταλών ζωγράφων, ανάμεσα στα οποία είναι η Τζοκόντα (και άλλα έργα) του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, 15 έργα του Πάολο Βερονέζε, 15 πίνακες του Τιτσιάνο, 10 του Ραφαήλ κ.α. Η ισπανική συλλογή περιλαμβάνει έργα του Βελάσκεθ, του Μουρίλο του Ριβέρα και του Γκόγια. Οι Γάλλοι στην ισπανική συλλογή περιλαμβάνουν και τα έργα του Ελ Γκρέκο, τον οποίο έχουν σε περίοπτη θέση.


Τμήμα χαρακτικής και σχεδίων
Σε αυτό το τμήμα ανήκουν σχέδια σε χαρτί και χαλκογραφίες, όπως και γραμματόσημα και καλλιτεχνικά βιβλία.

Η Αφροδίτη της Μήλου στο μουσείο του Λούβρου
Η Μόνα Λίζα στο Μουσείο του Λούβρου
paris-louvre